Syriër die in Amsterdams debatcentrum werd herkend als IS-strijder aangehouden

Beauty & parfum
Hits: 197
Miljoenen artikelen

-->
Syrier aangehouden in de Balie

AMSTERDAM – (AT5) De politie heeft vandaag een 32-jarige Syriër aangehouden, omdat hij vermoedelijk actief is geweest voor de terroristische organisatie Jabat al-Nusra.Dat meldt het Openbaar Ministerie. De Syriër vroeg in 2014 onder een valse naam en met een vals paspoort asiel aan in Nederland.

Debatcentrum de Balie
Vorig jaar in september werd de man nog herkend als IS-strijder tijdens een bezoek aan debatcentrum De Balie in Amsterdam. Op dat moment werd de documentaire City of Ghosts getoond. De film laat zien hoe Raqqa als hoofdstad van het kalifaat veranderde in een spookstad.

De verdachte komt volgens de AIVD zelf ook uit Raqqa zou daar hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Namens Jabat al-Nusra zou hij gevechtshandelingen hebben verricht. Bovendien zou de man betrokken zijn geweest bij aanslagen. Volgens de inlichtingendienst zijn daarbij veel doden gevallen.

Huiszoeking
Na de aanhouding van de Syriër is zijn woning in Amsterdam doorzocht. Daarbij heeft de politie beslag gelegd op digitale apparaten, financiële gegevens en reisdocumenten.

De man wordt niet alleen verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, maar ook van het witwassen van geld. Aankomende vrijdag moet hij voor de rechter verschijnen.

Bron: AT5 en NH Nieuws

Author: bev9778

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *