Slechts twee demonstraties aan route landelijke intocht

Beauty & parfum
Hits: 466

Door Henk Runhaar

Miljoenen artikelen
Kees Kopper, ooit Zwarte Piet in de Blokkerkrantjes, is zaterdag een van de demonstranten vóór Zwarte Piet. | Foto© Pascal Fielmich

Zaanstad Van de vier groeperingen die een demonstratie hebben aangemeld tijdens de landelijke sinterklaasintocht zaterdag in Zaanstad, willen er maar twee (een pro- en een anti-Zwarte Piet) in een vak langs de route van Sinterklaas staan.

De andere twee, ook een pro- en een contragroep, worden op een plek op ruime afstand van de intocht neergezet.

Alle groepen krijgen politiebegeleiding. De groepen pro en contra langs de route komen op ruime afstand van elkaar. Er is een demonstratievak aan de Lagedijk en een voorbij de Julianabrug aan de Leeghwaterweg, dichtbij de Zaanse Schans.

De vakken zijn afgescheiden van plekken waar kinderen staan.

,,De landelijke intocht van Sinterklaas is een evenement voor kinderen. Hun rechten vormen het uitgangspunt bij de maatregelen die we met de politie en het Openbaar Ministerie nemen om een ongestoord, feestelijk en veilig verloop van de intocht te waarborgen”, aldus de gemeente.

De aangemelde groepen waren grotendeels al bekend. Verrassing is de groep Opinnzwawidi, waarover verder geen informatie valt te vinden.

De extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU), Demonstratie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam en de anti’s van Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad stonden al langer in het balboekje van de gemeente Zaanstad.

De NVU zegt met tientallen betogers aanwezig te zijn om Zwarte Piet een hart onder de riem te steken.

Wie zich niet heeft aangemeld -of zich niet wil aanmelden- wordt door de gemeente verwezen naar een locatie op grote afstand.

Bron: Haarlems Dagblad

Author: bev9778

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *