Avond met inwoners over stofoverlast en grafietregens IJmondgemeenten organiseren gesprek op 11 december over Tata Steel

Beauty & parfum
Hits: 408
Miljoenen artikelen
-->
Bestuurders van de IJmondgemeenten spraken met gedeputeerde Tekin en de Tata Steel-directie over stofoverlast, grafietregens en zichtbare gele wolken. (foto aangeleverd)

IJMOND – Omdat bij inwoners van de IJmondgemeenten vragen leven over de stofoverlast, grafietregens en de zichtbare gele wolken, organiseren deze gemeenten op 11 december een avond waar men in gesprek gaat met inwoners. Afgelopen week spraken betrokken bestuurders van Beverwijk, Heemskerk en Velsen met gedeputeerde Tekin en met de directie van Tata Steel over deze incidenten.

We merken dat onze inwoners vragen en zorgen hebben over stofoverlast en uitstoot van de afgelopen weken, zeggen de IJmondgemeenten.

Daarom organiseren wij op 11 december een bijeenkomst die waarschijnlijk in Velsen-Noord gaat plaatsvinden. Daar gaan we in gesprek met inwoners over hun zorgen en wat voor hen goede oplossingen zouden zijn. We streven er naar deze avond voor te bereiden met wijkplatforms, GGD, Omgevingsdienst IJmond, Tata Steel en de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Adnan Tekin zal ook op deze avond aanwezig zijn.

De avond staat los van de avond die op 28 november wordt georganiseerd door de provincie Noord- Holland. Deze is met name bedoeld voor de inwoners van Wijk aan Zee.

Geen formele rol
Staalverwerker Tata Steel staat op het grondgebied van Beverwijk, Heemskerk en Velsen. De gemeenten hebben geen formele rol naar Tata Steel in de vergunningverlening, toezicht en handhaving als het gaat om Tata Steel. Dat is aan de provincie Noord-Holland. Als gemeenten is men wel verantwoordelijk voor de volksgezondheid. Men houdt daarom nauwgezet in de gaten wat er gebeurt in de lucht.

We zetten ons in om blijvend aandacht te vragen voor goede afspraken over vergunningverlening, toezicht en handhaving door de provincie. Goede, transparante en tijdige communicatie door Tata Steel met inwoners en andere belanghebbenden is een aandachtspunt. Dat vinden we belangrijk. Dit doen we door gesprekken te voeren met Tata en de provincie Noord-Holland maar ook door het gesprek tussen inwoners, provincie Noord- Holland, GGD en Tata Steel te faciliteren,

aldus de IJmondgemeenten. Wonen en industrie gaan in deze gemeenten hand in hand. Met Tata Steel is er een staalfabriek in de regio waar waar bovendien veel van de inwoners werken.

Onze inwoners moeten vertrouwen hebben in de zorg van het bedrijf voor de omgeving. De grafietregens, ontsnapping van gele wolken, vijftien boetes in korte tijd voor milieudelicten én de gebrekkige communicatie daarover maken dat er twijfels ontstaan of er voldoende oog is voor het belang van inwoners van de IJmond.

Oorspronkelijk bericht: Rodi.nl

Author: bev9778

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *